Bloggvänner

söndag 29 april 2012

Glädjetjut!!

Jag har en grusbädd där jag brukar gräva ner tjuriga perennsådder. Med tiden gror de, eller så plockar jag bort namnlappen efter några år...
Såg att snön börjat försvinna i ena hörnet, och nyfiken som jag är var jag ju tvungen att kolla OM det kommit upp nåt nytt.. Jag gav upp ett riktigt GLÄDJETJUT när jag såg att fjolårets lilla groddplanta av buskpion, Paeonia rockii hade överlevt!!! Vet ännu inte riktigt var jag ska placera den, för den kan ju inte stå i "skräpgrusbädden" for ever.. 
Blek och lite tillplattad, men den lever!! Frösådd för några år sedan med frön från Fröbibban. 
Allt om TrädgårdI växthuset  trängs plantorna som äntligen fått komma ut. Närmast i bild är Spanien-plantorna, vars frön jag plockade från dotterns strumpor när hon varit på ungdomsutbyte i Spanien för några somrar sen. Fröna var små, taggiga och lite karborreaktiga. De såg bekanta ut på nåt sätt. Plantorna ser också bekanta ut... De ser ju ut som när jag sådde oxtunga, Anchusa officinalis. Fröna var ju också väldigt "oxtungeliknande". Så antagligen är det en spansk släkting till den.

Kanske rent av denna...
Källa: Spanish Nature

Framtiden får väl utvisa vad det är för ogräs jag dragit upp. Överraskning hör ju till tjusningen med odlandet;-)

Ps. Solen skiner, det ÄR vår!!!

7 kommentarer:

 1. Grattis till den lilla pionen som vill bo hos dig. Dina fröeperiment gillar jag - det kan ju bli (nästan) vad som helst :-) En variant på fina oxtungan är ju högvinst.

  kram

  SvaraRadera
 2. grattis till den fröplantan, förstår ditt glädjetjut!! Fröbibban på forumet är en guldgruva för oss fröidioter:)
  Ha en underbar dag!!

  SvaraRadera
 3. Här hamnade på en riktigt trevlig o inspirerande blogg! Står precis i startgroparna för att starta den gröna säsongen så här hos dig kan jag hämta inspiration! tackar

  SvaraRadera
 4. Jag har en trädpion som en kompis har drivit upp från ett frö. Den blommade med 3 jättefina blommor i fjol. Så i år hoppas jag på flera.
  Det tar dock några år innan den blommar.
  Karin S i Hedemora

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst kan det vara tålamodsprövande att vänta på något i trädgården, men oftast blir man ju rikt belönad för sin väntan. Trädpionen känns som en utmaning väl värd lång väntan. Visst måste våren ha kommit lite längre i Hedemora? Här är fortfarande mycket snö kvar, och grusvägarna är nästan okörbara. Men ikväll får vi elda upp vinterskrotet och säga att det är vår;-)

   Radera
  2. Hej Åsa
   Björkarna inne i stan lyser svagt gröna nu. På landet där vi bor (ca 1 mil från stan, Turbo där Du, Gunder och Kristina var och badade) där är det ca 1-2 veckor senare.
   Ha en skön valborg
   Hälsningar Karin

   Radera
 5. Verkar vara ett fint ogräs!

  SvaraRadera

Skriv gärna en rad, då blir jag glad!
Det är alltid kul se om nån läst mina funderingar;-)

Du kan kommentera även om du inte har en egen blogg eller en g-mailadress. Klicka i Anonym så kan du skriva en rad ändå!
Åsa